Upgrade Exchange Server 2013 RTM to SP1 on Windows Server 2012 R2

The Exchange Server 2013 RTM version number is 15.0 (Build 516.32). We are planing to upgrade it to Exchange Server 2013 Sp1 which is [Build no – 15.00.0847.032]. 

Before proceeding with the upgrade make sure you have a proper backup in place. Also, update your server with the latest patches.

You can check your current Exchange Schema Version using the Powershell command “Exchange Schema Version = ” + ([ADSI](“LDAP://CN=ms-Exch-Schema-Version-Pt,” + ([ADSI]”LDAP://RootDSE”).schemaNamingContext)).rangeUpper”

  • Make sure you have downloaded the setup files to your local server
  • Check and confirm that the mail flow is working
  • Execute the command “Get-ServerComponentState ServerName” and confirm that the status of all Exchange components are Active
  • Execute the command “Set-ServerComponentState ServerName –Component HubTransport –State Draining –Requester Maintenance &”Set-ServerComponentState ServerName –Component UMCallRouter –State Draining –Requester Maintenance” to put the components in Maintenance Mode
  • Execute the command “Set-ServerComponentState ServerName –Component ServerWideOffline –State inactive –Requester Maintenance” to change the status of all the components to Inactive state
  • Check and confirm that all components are in Inactive state using the command “Get-ServerComponentState ServerName

1

  • Now launch Exchange Management Shell and navigate to the Exchange 2013 SP1 setup folder
  • Execute the command “setup.exe /preparead /IAcceptExchangeServerLicenseTerms” to prepare your AD server for the upgrade

Note : You may face several issues during this process. The issues that were reported during the upgrade while I was working are discussed here :-

A reboot from a previous installation is pending. Please restart the system and rerun Setup.

Reboot

Checked the following registry keys :

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Updates\UpdateExeVolatile
  • HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\PendingFileRenameOperations

Since I was not able to find the Updates key, had to manually create the same along with the string value UpdateExeVolatile. The value of the string was set to 0 [which indicates that system restart is not required]. Also, deleted the key PendingFileRenameOperations.

After performing the above steps, re ran the PrepareAD command again. The Prerequisites and Organization Checks completed successfully.

new4

  • Next step is to run the Setup.exe file from its location. Double click the Setup.exe file and proceed. You might face the below error at some point during the readiness checks ;

Service ‘WMSVC’ failed to reach status ‘Running; on this server

Error 2

Upon searching regarding the error online, it led me to Web Management Service in IIS Manager.

  • Launch IIS Manager
  • Select the Server and on the right hand side, under Management double click Management Service

5

  • Assign the SSL certificate you have previously installed to the service and Start the WMSVC service

6

This resolved the issue and the setup installation completed successfully.

Now the pending work is to remove the Exchange services from the Maintenance Mode. Execute the below commands for the same :

  • Set-ServerComponentState ServerName –Component ServerWideOffline –State active –Requester Maintenance
  • Set-ServerComponentState ServerName –Component HubTransport –State active –Requester Maintenance
  • Set-ServerComponentState ServerName –Component UMCallRouter –State active –Requester Maintenance

Confirm that all Exchange components are in Active state by executing the command : Get-ServerComponentState ServerName

Restart the Exchange Services and test the mail flow. Confirm that the SP1 upgarde completed successfully by executing the ‘Get-ExchangeServer | fl‘ in EMS.

new6

Verify the build number in the above screen shot.

 

Note:- Please also check the link ‘https://anishjohnes.wordpress.com/2014/08/14/resolve-mail-flow-issues-with-exchange-server-2013-after-failed-exchange-sp1-upgrade/’ for resolving issues with SP1 upgrade. 🙂

 

Reference :

  1. http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc164360(v=exchg.80).aspx
  2. http://social.technet.microsoft.com/Forums/exchange/en-US/7f193833-de94-408b-91ad-266d6811a26b/exchange-2013-cu2-to-cu3-upgrade-error?forum=exchangesvrdeploy
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s